World Press kiállítás

Ez év októberében az idén Budapesten 41. éve megrendezésre kerülő World Press Photo Kiállításon vett részt az Érdi VMG nagy létszámú, főleg angol nyelvi speciális tantervű diákokból álló csoportja.  . A kiállítás szervezője már huszonnyolcadik éve a Herald Europa felelős koordinátora, Révész Tamás fotóművész, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak, és aki a csoport számára egy rendkívül érdekes tárlatvezetést tartott.

A nemzetközi sajtónak az év eseményeiről készült legjobb riportfotóit évtizedeken át a Néprajzi Múzeumban láthatta a közönség. Idén azonban a múzeum költözése miatt az egykori kúria épületéből a magyar történelem és emlékezet szimbolikus palotájába, a Magyar Nemzeti Múzeumba tette át székhelyét a World Press Photo. Az idei év kiállításának újdonsága volt a World Press Photo közönsége számára, hogy ezúttal a digitális média alkotásainak köszönhetően bővül a látogatói élmény. Magyarországon most először mutatkoztak be a World Press Photo „Digital Storytelling” verseny győztesei. A kiállításban bemutatott filmek folyamatos mozi élményt nyújtottak, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segítették. Így a World Press Photo a Magyar Nemzeti Múzeumban nemcsak ablakot nyitott a világra, az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül, hanem azok értelmezéséhez is segítséget nyújtott.

A fotókiállítás, amit a világ 45 országában 100 helyszínen több mint négy millióan tekintettek meg ebben az évben, tematikájában, színvonalában, a világ – sok esetben megrázó, megdöbbentő – eseményeit dokumentálva elgondolkodtató, katartikus élményt nyújtott diákjaink számára.

A nagyvilág eseményeinek megrázó képsorai után megnyugtató, idilli kontrasztot nyújtott a  naturArt – 25 év legszebb természetfotói című, az elmúlt negyed század legszebb magyar természetfotóit bemutató tárlat, ami környezetünk védendő értékeire kívánta felhívni a figyelmet.

A kiállítás anyagára vonatkozó információ angol és magyar nyelven állt a látogatók rendelkezésére. Diákjaink angol nyelvű élménybeszámolóját más VMG felületeken olvashatják.

A hozzászólások le vannak tiltva.