Francia csereprogram, 2014. február – március

Iskolánk 2009 óta ápol kapcsolatot a nyugat-franciaországi Cholet város középiskolájával. Cholet Érdhez hasonló méretű, 60000 lakossal rendelkező, festői történelmi város. Érdtől 1900 km-re fekszik. Legutóbb 2011-ben járt ott VMG-s csoport, mivel 3 évente kerül megszervezésre egymás kölcsönös meglátogatása.

Az idei program az alábbiak szerint alakult: 2014 februárjában 48 diák és 4 tanár érkezett hozzánk egy hétre Franciaországból. Őket a csereprogramba jelentkező diákok családjai látták vendégül. Napközben pedig egymás iskolájának és környezetének megismerése jegyében közös programokat szerveztük. A francia tanulók bekapcsolódtak VMG-s tanórákba (többnyire angol- és fraciaórákba), és együtt látogattuk meg a Dunakanyart, a Pákozdi arborétumot, és Budapestet. A vendéglátást hangulatos ismerkedési- és búcsúest foglalta keretbe.

2014 márciusában pedig 34 VMG-s diák és 4 tanár indult útnak, hogy viszonozza a látogatást. A magyarok 8 napos franciaországi programja a cholet-i iskola meglátogatásán kívül még olyan érdekes és színes programokat tartalmazott, mint a cholet-i textilmúzeum, Nantes, Strassbourg és végül Párizs.

A magyar résztvevők egyetértettek abban, hogy lehetőség szerint 3 év múlva szeretnének újra részt venni a csereprogramban, melynek szervezéséért és megvalósításáért köszönet illeti Károlyiné Bódi Gabriella tanárnőt, és minden segítőt, résztvevőt.


Vélemény, hozzászólás?