A zene nyelve és a nyelvek zenéje – rendhagyó ének- és nyelvóra

Október 1-jén az 5. órában rendhagyó ének- és nyelvóra keretében megemlékeztünk a Zene Világnapjáról és a Nyelvek Európai Napjáról.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét a ZENE VILÁGNAPJA rangjára.

Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezik, segíti a különböző kultúrák zenéinek megismerését.

Énekkarunk Hornyák Tamás tanár úr és Papp Dominik 10.B osztályos tanuló zongorakíséretével csodálatos dalokkal tisztelgett a jeles nap előtt, mindnyájunk örömére.

A zenei betétek között nyelvi csemegéket ízlelhettünk meg.

Szeptember 26-án ünnepeltük a Nyelvek Európai Napját, amely 2001 óta az Európa Tanács ösztönzésére számos országban színes programokkal hívja fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére. Ehhez a kezdeményezéshez szerettünk volna mi is kapcsolódni rendezvényünkkel,hagyományteremtő szándékkal.

Tanulóink Lázár Ervin A nyúl mint tolmács meséjén keresztül is meggyőződhettek a közös nyelv hasznosságáról.

A nyelvek zenéjét „artikulációs gimnasztikával” igyekeztünk megmutatni: magyarul, angolul, németül, oroszul, franciául és olaszul hallhattunk és mondhattunk nyelvtörőket, s e kísérlet percek alatt jó hangulatot teremtett a nem kis létszámú résztvevők körében.

Bátrabb diákjaink a fent említett nyelveken egy-egy verset olvastak fel, illetve meghallgathattuk ezek magyar nyelvű fordítását is.

Pósch Ibolya tanárnő gitárjátékkal kísért orosz feleselőt énekelt nekünk, hatalmas sikert aratva! Köszönjük, kedves Tanárnő!

A vidám hangulatban telt tanóra közös énekléssel zárult: az énekkar és a jelenlévő tanulóink együtt elénekelték a „Qui comando io” című olasz dalt.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani valamennyi szereplőnknek és a lelkes közönségnek az aktív együttműködésért!

Mátyás Zsuzsanna

 

A hozzászólások le vannak tiltva.