NÉMET DIÁKCSERE PROGRAM

2018. június 2.-8. között az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 12 tanulója (9.A – 2 fő, 9.E – 4 fő, 10.B – 2 fő, 10.C – 1 fő és 10.E – 3 fő), a németországi Tostedt városa gimnáziumának (testvériskolánknak) 12 tanulója 2 kolléga kíséretében vett részt az egyhetes diákcsere programon német munkaközösségünk valamennyi tagja szervezésében és kíséretében.

PROGRAMUNK

június 2. szombat
érkeztetés, partnerek egymásra találása, program és szabályok ismertetése, családi délután/este
június 3. vasárnap
diákoknak: családi nap; német kollégáinknak tanári kirándulás a Balaton-felvidéken
június 4. hétfő
délelőtt: iskolai nap (ismerkedési játékok, ismerkedés az iskolával geocaching formájában, óralátogatások

délután családi nap

június 5. kedd
Budapest: Vendéglátóipari Múzeum (tárlatvezetés, múzeumpedagógia foglalkozás: réteskészítés), Margit-sziget (bringóhintó és szabadprogram), hajókázás a Dunán
június 6. szerda
Székesfehérvár: a történelmi belváros bemutatása (magyar diákjaink voltak az idegenvezetők), Koronás Park (séta okostelefonnal, játék a középkori kaszinóban)
június 7. csütörtök
délelőtt: Budapest: Hősök tere, Millenniumi földalatti, Hungarikum Múzeum tablettel és feladatlappal

délután: hungarikum-teszt, ételbemutató és ételkóstoló/-felismerő verseny, búcsú

június 8. péntek
elutazás

 

A programokon mind a magyar. mind a német diákok nagy lelkesedéssel vettek részt, 6 napon át 24 órában alapvetően németül, de ha úgy hozta, akkor angol kisegítéssel beszélgettek egymással. Magyar diákjaink nyelvi készségei és nyelvi tudatosságuk – elmondásuk szerint – nagyban fejlődtek, ugyanakkor kimerítőnek is találták a 6 napon át tartó idegen nyelvi kommunikálást és fordítást (szülőknek, üzletekben, stb.).

A német diákok az iskola által szervezett programokon kívül családi és a magyar diákok által szervezett programokon is részt vettek (Balaton, Gödöllő, gulyásparti társasjátékkal fűszerezve, bowlingozás, stb.), élményeikről naplót (Laufpass) vezettek.

A német kollégák, a német és magyar diákok visszajelzései alapján az egy hetes program jól sikerült, elérte a célját, a német diákok megismerkedtek Magyarországgal és a tipikus magyar dolgokkal, a magyar diákok gyakorolhatták a német nyelvet, barátságok szövődtek nem csak a cserepartnerek között, hanem a csoporton belül is: van olyan magyar diák, aki már most nyáron ellátogat cserepartnere családjához Németországba.

A kétéves ciklusokban szervezett program második fele, azaz a magyar diákok csoportos kiutazása Németországba, a jövő tanév 2. félévében, 2019. május-júniusában lesz.

A hozzászólások le vannak tiltva.