Skócia –Amszterdam (2015. július 4-12.)

Ki ne akarna eljutni a varázslatos Skóciába? Ki nem szeretné felkeresni a varázslatos középkori városokat, felderíteni a középkori várakat? 

Milyen a belga Bruges városa, a középkori viking főváros, York? Hogyan élnek a skót átlagcsaládok? Hol rejtőzködik Nessie, Loch Ness titokzatos lénye? Hogyan működik a Falkirk Wheel? Milyen a Skót Felföld? Hol tanult annak idején Vilmos Herceg és ifjú felesége, Kate? Honnan indult Scott kapitány hajójával a Déli-sark felfedezésére? Hol forgatták a Harry Potter-filmek Roxfort iskolai jelenetei egy részét? Milyen Amszterdam, a több száz csatorna és híd városa?

 Mindezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa az Érdi VMG azon 18 fős diákcsoportjának útibeszámolóját, akik 2015. július 4-12-e között tanulmányúton vettek részt az  Érd –Bruges – Dunqerque – York- Edinburgh – Stirling – Skót Felföld – Newcastle – Amszterdam – Bécs – Érd útvonalon.

2015. július 4-12. között az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 16 fős diákcsoportja két angol szakos pedagógus vezetésével egy 8 napos autóbuszos körutazáson, tanulmányúton vett részt, melynek célja az volt, hogy megismerkedjünk Skócia kultúrájával, nevezetességeivel, bepillantást nyerjünk néhány skót család életébe.

A program megvalósítása érdekében egy komarnoi magyar gimnázium csoportjával társultunk, akikkel az út során igen jó kapcsolatot alakítottunk ki.

A folyamatos utazás során első programunk a belgiumi Bruges városában volt, ahol – a trópusi vihar ellenére – sikerült megismerkednünk a Flandria gyöngyszemének is nevezett középkori hangulatú kisváros főbb nevezetességeivel (Posztócsarnok, Szent Vér-kápolna, Városháza, Miasszonyunk-templom, Bégina-udvar). Ezután Franciaország felé folytattuk utunkat, ahol Dunkerque-ben egy tranzitszálláson szálltunk meg. Másnap, a Csalagúton átkelve, Észak-Anglia volt az úti cél, ahol a csodálatos York (a viking Jorvik után elnevezve) városában tettünk rövid látogatást, felkeresve a 800 éves gótikus székesegyházat, a York Minstrel-t. Fájó szívvel hagytuk el ezt az elbűvölő középkori várost, megfogadva, hogy ide még visszatérünk valamikor!

Aznap este értük el a skóciai Stirling városát, melynek környékén kettesével családoknál voltunk elhelyezve, ahol megtapasztalhattuk a skót átlagemberek kedvességét, vendégszeretetét.

A következő napot Edinburgh-ban, Skócia fővárosában töltöttük, ahol városnézésen vettünk részt (Castle, the Royal Miles, St. Giles Cathedral, Walter Scott emlékműve).  A várban tett látogatás során megcsodálhattuk a skót koronázási ékszereket, a Stone of Scone-t, a Mons Meg óriáságyút és a Szent Margit kápolnát.

Ezután következett a Whisky Heritage, ahol a skót nemzeti ital fajtáival, készítésének folyamatával ismerkedhettünk meg egy hangulatos program során. A szomszéd kiállítás a skót tartan (a skót nemzeti viselet, a kilt gyapjúból készített anyaga) történetébe, fajtáiba, gyártási műveleteibe nyújtott bepillantást. A kiállítás a  mai napig működő kézműves műhelynek ad helyet. Délután a műemlékekben gazdag főutcán, a Royal Mile-on sétáltunk, majd a a Princes Street-en.  Ezt követően a Holyrood Palace-t, a skót uralkodó székhelyét kerestük fel, ami II. Erzsébet uralkodó hivatalos szálláshelye skóciai útjai során.

A 4. napon a Skót Felföldre indultunk. Ellátogattunk Atholl grófjának hófehér szellemkastélyába, a Blair Castle-ba. Érintettük az utolsó, 1746-os cullodeni csatavesztés (a „skót Mohács”) helyszínét, majd továbbindultunk a Felföld fővárosa, Inverness felé. Megérkeztünk a Loch Ness tóhoz, ahol sajnos Nessy-vel nem sikerült találkoznunkL….  Felkerestük a romjaiban is impozáns Urquart várát, mely annak idején a Loch Ness legnagyobb erődítménye volt. Visszaúton a Glencoe völgyén keresztül tértünk vissza a szállásra.

A következő napon Falkirk Wheel-t tekintettük meg. A program során hajókázva győződhettünk meg a technikai szempontból világviszonylatban egyedi  vízdusszasztó működéséről. Utána a különleges hangulatú St. Andrews városa következett, ahol a tengerparton sétálhattunk vagy felkereshettük az egyetemet, ahol Vilmos herceg és ifjú felesége, Kate töltötte egykori diákéveit.  Dundee-t érintve láthattuk Scott kapitány hajóját, a Discovery-t, mellyel a Déli-sarkra indult. A késő délutáni órákban a Glamis kastély megtekintése várt ránk, ahol a királynő édesanyja, a 101 éves korában elhunyt anyakirálynő született, s mely állítólag igazi kísértetkastély!

Utolsó angliai napunkon még ellátogattunk Alnwick Castle-ba , mely a Harry Potter-filmek Roxfort iskolai jeleneteinek színhelye volt. Főleg a seprűlovaglás órák jeleneteit forgatták itt. Délután Newcastle-be, a kikötőhöz érkeztünk, ahonnan az esti órákban egy óriási, többszintes komppal behajóztunk Amszterdam felé. Az éjszakát a hajó kabinjaiban töltöttük.

Reggel megérkeztünk Amsterdamba, ahol egész napos kellemes tempójú gyalogos

városnézés következett Észak Velencéjében. Megtekintettük a királyi palotát és a dómot, a Hansa-házakat, a hajózható csatornákat és azt a több száz hidat, ami sajátos hangulatát adja a városnak. A Van Gogh Múzeum csodálatos képeinek megtekintése után sétahajózáson vettünk részt a szombat délutáni pezsgő hangulatú Amszterdam vízi forgatagában.

Fáradtan, de élményeinkkel feltöltődve indultunk hazafelé. Útközben még egy rövid bécsi autóbuszos városnézés is belefért a programunkba.

A rendkívül fárasztó, de igazi „élmény kavalkádként” szolgáló út során sok tudást, tapasztalatot gyűjtöttünk, rengeteg élményben és szép látnivalóban volt részünk. Így nem csoda, hogy a szervező tanárok és diák útitársaik már a 2016. nyár eleji úti célt fontolgatják, ami nagy valószínűséggel: London és környéke!

A tanulmányutat megelőző hetekben a szaktanárok számos feladatlappal, hasznos információval készítették fel a csoportot az útra. A program során is több feladatlapot, interaktív feladványt kaptak diákjaink. Ízelítőül szolgálnak az út során készült fotók, játékos kvízek.

 

Érd, 2015. szeptembere

Török Csabáné, Orosz Andrea

a csoport vezetői

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

QUIZ ON SCOTLAND

  1. Somebody from Scotland is called a
    a. Scotch           b. Scotsman                 c. Scottish

2. What is the population of Edinburgh?
a. 440,000           b. 1,500,000              c. 720,000

3. What is the national emblem of Scotland?
a. shamrock          b. thistle                     c. daffodil

4. The traditional Celtic language of Scotland is called
a. Gaelic                 b. Scots                    c. Scotch

5. ’Hogmanay’ is the Scottish name for
a. Easter               b. Christmas Day      c. New Year’s Eve

6. Which of these famous actors is Scottish?
a. Jeremy Irons    b. John Malkovich      c. Sean Connery

7. Scotland is the birthplace of
a. golf                    b. tennis                       c. rowing

8. Which is not part of the ’Highland Games’?
a. throwing the hammer     b. piping       c. horse-riding

9. The Scottish word ’loch’ means
a. river                   b. lake                         c. monster

10. Which is not a Scottish invention?
a. television           b. radio                      c. telephone

Answers: 1.b  2.a  3.b  4.a  5.c  6.c  7.a  8.c  9.b  10.b

A hozzászólások le vannak tiltva.