Csereprogram lengyel partnerekkel – Lubaczów

2013. őszén tanulóinak egy csoportja vett részt a lengyelországi utazásban, mely a VMG és a Lubaczow-i iskola között immár 11 éve fennálló cserekapcsolat program keretei között jött létre. Az utazással kapcsolatban két tanulónk beszámolóiból idézünk.

Nyitrai Richárd, 12. c osztályos tanuló: Biztosan állítom, hogy az egész csoport nagyon élvezte a lengyelországi tartózkodást! A fogadócsaládok rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak. A diákok úgyszintén – és a magyar csoporttal közösséget alkotva mindvégig együtt jártak-keltek, nem különült el a magyar és a lengyel csoport. A városnézés és a nevezetességek megtekintése változatos programot eredményezett. Az iskola falain belül rendezett programokon kívül változatos kirándulásokon vehettünk részt, melyek közül kiemelném a Zakopane-i kirándulást. Az egész utazás nagyon kedvező feltételekkel került előkészítésre. Ha lesz rá lehetőség, mindenképp szertnék részt venni hasonló programokon a jövőben.

Mári László Levente, 10.c osztályos tanuló: 2013. a lengyelországi cserediákokhoz való utazás éve volt. Páran (a szerencsésen közt én is) részt vehettünk a programban, melyet a VMG szervezett a testvér-iskolájával Lubaczówban (ejtsd: lubacsovban). Az első nap 11 órát utaztunk, majd este megérkeztünk az iskolába, ahol vártak minket a cserediákok és szüleik. A kommunikációban segítségünkre volt nem csak nyelvi tudásunk, de a vendéglátó családok ismerősei és a Google fordító. A második napon először meglátogattuk a szörnyű belzeci koncentrációs tábort. Ezután ellátogattunk Zamosc városába, ahol bejártuk a gyönyörű várat, több kerületet (melyek közül kedvencem a színes örmény kerület volt). Végül a Lubaczów közeli fatemplomot is megnéztük. Csütörtökön a helyi iskolát néztük meg, és egy templomot, melynek érdekessége, hogy egykor katonai kaszárnyaként is használták. Erre vall a renovációs állványzatra hasonlító tábori ágy rendszer. A következő napon vidám sportvetélkedő volt, majd diszkó. Az utólsó napon pedig mindenki szomorúan búcsúzott a vendéglátó családoktól. Utazás közben gyönyörködve néztük a lengyel tájat, és megmásztuk a Kaspowy-hegyet, ahonnan festői táj tárult elénk. Az utazás fáradalmai ellenére élményekkel feltöltve érkeztünk haza.

A hozzászólások le vannak tiltva.