Videótár tudnivalók

Kedves diákok, tanárok, szülők és érdeklődők!

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy a VMG megújult honlapja végre méltó formában képes az immár több éve működő Videotárat befogadni!

Kérünk mindenkit, akinek javaslata, észrevétele, ötlete van a videók közzétételével kapcsolatban, írjon a következő címre: vzsolt21@hotmail.com!

Köszönettel: Varga Zsolt (stúdiót vezető pedagógus)


Technikai információk

A korábbi honlapon (www.vmgvideotar.hu) a feldolgozott anyagaink a videa.hu magyar videomegosztóra kerültek. Jelenleg már a YouTube.com videoszolgáltatásait használjuk a következő okokból:

 • ingyenes,
 • lejátszója remekül használható (adaptív sávszélesség, többféle minőség kezelése, letölthetőség, csúszka, stb.),
 • elterjedt és folyamatosan fejlesztik,
 • a felvételeket nem kell feldarabolni a feltöltési méretkorlát miatt – kisebb jelenetekre. Így persze talán körülményesebb megtalálni a keresett műsorszámot, azonban előnyt jelent, hogy egészben kezelhető a teljes videó.

A Youtube egyetlen hátulütője, hogy minden felvételt alávetnek egy szerzői jogot ellenőrző eljárásnak (konkrétan végigszkennelik minden másodpercét) és ennek eredményeképpen akár a hangsávból is kivághatják a vitatott anyagot. Ez sűrűn előfordul pl. a szalagavatói videókkal, hiszen itt bejátszott zenére táncolnak. Ezzel együtt kell/lehet élni.

Figyelem! Egyes munkahelyeken tiltva van a video megnézés funkciója (munkamorál ill. sávszélesség probléma miatt), ezért onnan nem lehet megnézni a felvételeket.

Hogyan kerültek a régi felvételek digitalizálásra?

A 2005-ös évig bezárólag a felvételek mind VHS videokazettára kerültek – ilyen volt a kamera. Ebből az időből az eredeti maradt fenn. Sajnos a minőség nem mindig a legjobb, köszönhetően a mágneses, analóg rögzítési technikának. De azért 25-30 év távlatából mégis meglepően frissnek hatnak.

Ezeket a VHS videókat először speciálisan erre a feladatra gyártott video digitalizáló készülékkel és video szerkesztő programmal próbáltuk DVD minőségű fájlba menteni. Sajnos a tapasztalat azt mutatta, hogy gyenge minőségűek a felvételek, ráadásul a hang rendszeresen elcsúszott a képhez képest. Mivel elsődleges cél volt a VHS felvételek minőségromlás nélküli archiválása, a módszer alkalmatlan volt erre a feladatra. Tovább próbálkoztunk olyan médialejátszókkal (3 különböző), amelyek felvenni is tudtak (gépkönyv szerint pont a régi videók digitalizálására alkalmasak), de a végeredmény az “éppen csak elmegy” jelzővel illethető – szóval használhatatlan.

Végül profi HDD recorderrel (SONY RDR-HX1000) végeztük el a digitalizálást. Ennél a készüléknél a felvétel tényleg profinak minősült, de gondot okozott a 4,5GB-ot méretkorlát (szimpla írható DVD), így a 2 óra feletti felvételeket darabolni kellett – de igazából pont DVD-re kívántuk archiválni a felvételeket. 2006-ot követően az iskolai kamerák már DV kazettákra rögzítettek, melyeket felvétel után DVD-re másoltak ki. Itt nem kellett a digitalizálást elvégezni, de a többi művelet ugyanaz volt. Az összes felvételt HDD-re is mentettük – ISO formátumban (videó-DVD). Az ISO fájlokból lehet másolat DVD-ket készíteni, amennyiben igény van rá.

A legfrissebb videók már SD illetve HD minőségben, közvetlenül fájlként keletkeznek az új kamerákban. Ezek kezelése egyszerűbb, digitalizálást nem igényel, azonban a feldolgozás és archiválás hasonlóan történik napjainkban is. 

Személyiségi jogok védelme

A felvételek az iskolai hivatalos ünnepélyeken, versenyeken, szalagavatókon, ballagásokon készültek. A szereplők, résztvevők tudatában voltak, hogy róluk videofelvétel készül. A felvételek közzététele – reményeink szerint – nem sérti senkinek az érdekeit, személyiségi jogait. Amennyiben ennek ellenére a rád, vagy a hozzátartozódra vonatkozó felvétellel kapcsolatban bármilyen problémád merül fel, kérünk habozás nélkül fordulj hozzánk! A vitatott felvételrészt (kizárólag azokat, amelyek ténylegesen téged érintenek) azonosítás után levesszük a honlapról (megjelölve természetesen a hiány okát is: “A szereplők személyiségi jogainak védelmében – kérésre – törölve!” jelzéssel). 


Az alapító néhány gondolata a videótárról

Sziasztok! Néhány gondolatban szeretnélek megismertetni benneteket a videótár kialakulásával, céljaival.

Egy kis történelem…

A nevem Pallagi László (1968), 1982-1986 között voltam tanulója a VMG-nek (később – egyetemistaként – óraadó tanár is voltam két évig, jelenleg már gyermekeim járnak ide …). Akkoriban Varga László tanár úr vezetésével segédkeztem az iskolai ünnepségek, rendezvények hangosításában (ma ezt stúdiósnak nevezik). Akkoriban a videótechnika még különlegesen drága mulatság volt. Akkoriban terjedtek el a “videódiszkók” is. Bár videómagnója volt néhány családnak, kézi kamera (értsd: kb. 4-5 kilós, nagy VHS kazettás szörnyeteg – vállra véve) szinte elérhetetlen volt. Így az Iskola sem engedhette meg ezt a luxust. Később azonban (1988), ahogyan az árak lefelé mentek, végre beszereztek egy kamerát és elindult az események folyamatos rögzítése.

Archív videók?

Mint minden rendes elballagott osztály, mi is 5 évenként osztálytalálkozót tartottunk. Az egyik alkalommal Farkas Zoltán barátommal megbeszéltük, hogy meglepetésképpen levetítjük az osztálynak azokat a felvételeket, amelyeket rólunk készítettek – saját kamerájukkal. A hatás hihetetlen volt, azt ajánlom mindenki próbálja ki a következő találkozóján. Mi akkor 20 év után láttuk magunkat először a felvételeken, mert senki nem gondolt arra, hogy korábban VHS másolatot kérjen – no meg nem is volt akkoriban videónk sem. Annyira megörült mindenki a felvételeknek, hogy DVD-re másolatot kértek belőle.

Újabb lökés a szekéren…

Jelenlegi cégemnél többen is a VMG-ben érettségiztek, néhányunknak gyermeke járt/jár ide. Néhány éve éppen Wéber Tamás (ő szintén stúdiósként segédkezett a maga korában) szervezte az ő aktuális osztálytalálkozójukat, melyre kikérte az iskolából a rájuk vonatkozó – még fellelhető anyagokat. Náluk is kiderült, mennyire jó érzés viszontlátni a régi emlékeket. Tíz VHS kazettát kellett átfésülni és ekkor jött az ötlet, hogy digitalizáljuk be az összes meglévő kazettát és tegyük fel azokat – persze akkor még csak előnézet céljából, csökkentett minőségben – egy honlapra, ahol a volt diákok megnézhetik azokat. Mivel már úgyis néhány kazetta rendelkezésre állt, ezzel kezdtük a próbát. Készítettünk egy minta honlapot egy ingyenes tárhelyen és felkerestük Varga László tanár urat, s mivel jó kezdeményezésnek ítélte, az Iskola vezetésével is megegyeztünk. Ezután került sor a videótár bejelentésére a következő Öregdiák találkozón.

Jó nézni a fiatalokat, akármilyen “öregek” is…

Most már jelentős számú esemény videofelvételeit feldolgoztam, s bár túlzás lenne azt állítani, hogy mindent végignéztem, azért a darabolások és konverziók miatt betekintést nyertem mindenbe. Nemrég saját lányaim és fiam szalagavatóját és ballagását volt szerencsém élőben végignézni. Ami feltűnt, hogy valójában 28 év távlatában szinte minden változatlan maradt, csak az arcok cserélődnek folyamatosan. A szalagavatón a csillogó szemek, a palotás, a keringő, a műsorok; a ballagáson a vidám, de mégis fájdalmas vonulások – mind, mind szinte azonosak. Csak éppen a mostani diákok nem lepődnek meg, ha viszontlátják magukat mozgóképen (hiszen már a mobiljuk is képes rögzítésre).

Miért áttörés ez a videótár?

Véleményem szerint az események rögzítése remek dolog volt, de korábban csak igen szűk körben lehetett hozzáférni. Igazi csemege ez a videótár azon évfolyamok számára, akiknek még nem volt természetes dolog a videokamera, s talán nem is tudják, hogy készült róluk felvétel régi iskolájukban. Milyen jó érzés újra felidézni a régi, már-már elfelejtett eseményeket, viszontlátni a régi osztálytársakat, tanárokat – mindezt élőképpel! S ehhez nem kell még egy lépést sem tenni, egyszerűen az interneten böngészni…

Jelen videótár több régi anyagok sokaságánál: egybefogva és rendszerezve megjeleníti az Iskola életét, kapcsolatot teremt múlt és jelen – így a nemzedékek – közt. Az egyes eseményeken elhangzott, egyszeri alkalomra szánt előadások, köszöntők, felszólalások stb. végre nem vesznek el örökre az éterben, hanem több év távlatából is szólhatnak a hallgatónak (nézőnek).

Folytatás a jelenben

Az videók elkészítésének közel 30 évvel ezelőtti elindításakor még nem gondolta volna senki, hogy a technikai lehetőségek hamarosan lehetővé teszik az anyagok interneten megosztását, melyek ennyire jó betekintést engednek az iskolai életbe, sok-sok év múltán pedig már-már archív képet is alkotnak az intézményről. Ezt mindenképpen folytatni (sőt bővíteni) szükséges: ilyen komplett, átfogó video archívummal tudomásom szerint az ország egyetlen iskolája sem rendelkezik!

Kívánok minden kedves felhasználónak kellemes és hasznos időtöltést az oldalon!

Pallagi László

 


Javaslatok a Videotár további üzemeltetéséhez

 • Minden iskolai esemény rögzítéséről gondoskodni kell, ezt a feladatot a célra az iskola stúdiós szakkörének tagjai hajtják végre a vezető tanár irányításával. Speciális események (pl. szalagavató bál) videofelvételét (ill. az anyag vágását, sokszorosítását) profi vállalkozónak is ki lehet adni (a rendezvény költségterhére), azonban minden esetben meg kell követelni a kész anyag teljes minőségű átadását a videotár archívum céljára.  
 • A rögzített nyers anyagot meg kell vágni (szükség szerint) és teljes minőségben el kell tárolni – célszerűen egy összefüggő fájl formájában. Amennyiben DVD-re is igény van, akkor ezt a teljes minőségű anyagból kell létrehozni.
 • Ugyanezt a kész anyagot (teljes minőségben) meg kell jeleníteni az iskolai honlapon a Videotárban. Ennek jelenlegi módja a Youtube videómegosztó oldalra való feltöltés és a VMG honlapba való beágyazás. Erre a célra a VMG nevében létrehozásra került egy Youtube fiók és egy gmail postafiók is. Minden hivatalos felvételt erre a fiókra kell tölteni. Ezt a fiókot a videotárral megbízott felelős kezelheti.
 • A videotár oldalon való megjelenéséhez minden esetben az esemény felelősétől kérni kell egy rövid szöveges összefoglalót, mely tartalmazza a legfontosabb információikat (pl. dátum, helyszín, maga az esemény – mit látunk pontosan, résztvevők, segítők neve, stb.), ami mondjuk 20 év múlva már fontos lehet. Emellett meg kell jeleníteni azok nevét is, akik a felvételen dolgoztak.
 • A videotárba nem csak a hivatalosan rögzített videók kerülhetnek be, hanem a szülők, diákok által (pl. osztálykirándulás, múzeumlátogatás) készített felvételek is. Ennek módszerét ki kell dolgozni.
 • Javasolt a videotárral kapcsolatos teendők ellátására egy tanárt kijelölni, megbízni. Ki kell dolgozni továbbá a folyamatos működtetéssel kapcsolatos irányelveket és szabályokat, felelősöket rendelni a feladatokhoz (egyfajta SZMSZ). A működtetési költségek minimálisak, sokkal inkább befektetett munkát igényel. Anyagi alapot az Alapítványhoz benyújtott pályázat útján lehet teremteni. 

Köszönetnyilvánítás

Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindenkinek, aki a videótár létrejöttében valamilyen módon közreműködött, segített:

 • Varga László és Vadasi Béla tanár uraknak a videofelvételek elkészítésének elindítását, megszervezését, a kazetták lelkiismeretes megőrzését!
 • a mindenkori hangosításban részt vevő diákoknak a hangot, a kamerákat kezelő diákoknak pedig a képet!
 • az igazgatóknak és helyetteseiknek, hogy lehetőséget biztosítottak a technikai fejlesztésekre és szívügyükként kezelték az események rögzítését!
 • az ünnepségeken megjelenő műsorok ötletgazdáinak, rendezőinek és a megjelenő szereplőknek a magas – némely esetben művészi – színvonalú előadásokat!
 • a Ki mit tud?-okon, diákgálákon és más rendezvényeken fellépők bátorságát, ügyességét, kitartását!
 • szponzorainknak (ProCoPlan Kft. , Plandisoft Kft.), akik lehetővé tették a korábbi honlap fenntartását, működtetését!
 • Németh Andrásnak a korábbi honlap elindításában és a folyamatos fejlesztésében nyújtott felbecsülhetetlen segítségért!
 • a VMG korábbi és jelenlegi igazgatójának (Bakos Máriának és Szilasné Mészáros Juditnak) a videotár ötletének lelkes támogatásáért!
 • azoknak, akik a VMG-ben már nem fellelhető anyagokat kiegészítették saját felvételeikkel!